Van het gas af – Bijverwarmen met LPG- of elektrische kachels

In dit artikel beschrijven we onze oplossing om ons aardgasverbruik in de komende winter ’22-’23 met ten minste 50% te reduceren.  Daarbij zullen we a) een deel van het huis niet meer verwarmen, b) per ruimte waar nodig elektrisch bijverwarmen met elektrische keramische 500 Watt muurstekker kacheltjes met thermostaat en c) beneden in de woon/kookruimte primair met een LPG gestookte potkachel de ruimte verwarmen, eventueel aangevuld met 2 stuks 700 Watt keramische muurstekker kacheltjes, met thermostaat.

Onze verwarmingssituatie

Ons huis heeft o.a. op de begane grond een met de C.V. direct gestookte vloerverwarming en op alle verdiepingen geïsoleerd glas. De spouwmuren zijn nog zonder isolatie (daar moeten we eigenlijk wat aan doen maar het muuroppervlak is in verhouding tot de ramen zo klein dat het effect van muurisolatie waarschijnlijk niet heel groot is, volgens de kenners…) en we hebben een zolder die niet als slaapkamer wordt gebruikt.

De zolder gaan we dus sowieso niet stoken, en dat scheelt alweer een stukje.

De  eerste verdieping gaan we een paar graden lager stoken dan voorheen en dan met elektrische minikachels, keramisch met een plug-in stekker gelijk aan de muur.

Maar de belangrijkste verandering zullen we beneden krijgen want we willen voor de verwarming voorlopig even over naar LPG met een losse kachel die wel voldoende vermogen heeft voor de kamer met open keuken, samen ca. 35m2  (ca, 85m3).

LPG bijzetkachel als tijdelijke (bij) verwarming woonkamer

Er zijn goedgekeurde kachels voor deze toepassing met LPG 27 litertank,  LPG filter, drukregelaar, katalysator, thermostaat, infrarood enzovoorts maar vooral met alle beveiligingen tegen zuurstofgebrek, teveel CO2 in de lucht en alle andere soorten van gevaarlijke dampen.

De gebruikte LPG tank is er één zoals bij heftrucks wordt gebruikt en kan bij een LPG pompstation worden gevuld. Deze tanks hebben een regulier keurmerk voor LPG, een standaard vulnippel en een 80% vulbeveiliging.

De LPG tank past in de verplaatsbare gaskachels die zowel buiten als binnen kunnen -en mogen- worden gebruikt.

De calorische waarde van LPG ligt per liter op 3/4 van een M3 gas.

De prijs van LPG is ca 0,8 Euro per liter (september 2022) en een M3 aardgas kost ca. eur 4.  Dan is LPG een stuk goedkoper.  Ongeveer 2,5-3 Euro per M3.

In een winter stook je al gauw 1200-2000 m3 alleen aan verwarming voor een gemiddeld rijtjeshuis.

Laten we even conservatief rekenen: 1200 M3 stoken aan aardgas met een mogelijke besparing van 2.5 Euro per M3 is 3000 Euro  besparen. Per winter.

Als je je hele huis zou willen stoken met LPG heb je misschien wel meerdere LPG kachels nodig, dat lijkt wat ‘overdone’ en wil ik niet voor de slaapkamers toepassen.

Elektrische kacheltjes als aanvulling bespaart óók geld

Als het nodig is kunnen we voor de eerste verdieping kleine keramische elektrische kachels met thermostaat per ruimte inzetten van elk 500 Watt.

 

En beneden ook één of twee van deze kleine 700 Watt elektrische kacheltjes, voor als het LPG op is of het bijvoorbeeld benauwd wordt vanwege het zuurstofverbruik van een open LPG kachel.

 

Hergebruiken C.V. ketel en ombouwen op LPG kan ook nog

Een mogelijke andere oplossing is ook nog te bedenken door de Nefit HR ketel om te laten bouwen naar LPG.

Dat kan bij dit type ketel heel eenvoudig: nefit toestellen zijn geschikt voor propaan butaan artikel.

Daarna kun je de bestaande gasleiding naar de meterkast hergebruiken.  Bij de gasmeter  de bestaande leiding loskoppelen en verlengen naar de garage. In de garage zet je de LPG vulfles neer, met een 30mBar reduceerventiel.  Aansluiten aan de gasleiding naar de C.V. ketel en klaar.

Uiteindelijk is natuurlijk het rendement van een C.V. installatie ook wel zo’n punt waar in het verleden aan voorbij gegaan is omdat we toch altijd genoeg aardgas hadden. Dachten we.

 

Of een warmtepomp- of airco-installatie?

Vanwege dat slechte rendement zijn de ontwikkelingen met warmtepompen, lucht-, water-, of koelvloeistofsystemen allemaal in de maak.

Maar nog niet echt breed beschikbaar.

Op dit moment is het enige systeem dat qua rendement aardig OK is, en betaalbaar qua installatie een meervoudig aircosysteem met 1 unit buiten en meerdere units binnen.

Dat heb ja al vanaf zo’n 5 tot 7 duizend Euro geïnstalleerd in /aan huis.

Dat lijkt veel geld en dat is ook zo.

Een C.V. installatie is in na-aanleg overigens net zo kostbaar.

Om over het na-aanleggen van warmtepomp systemen in bestaande huizen nog maar niet te spreken, want dat gaat gauw over de 10.000 Euro heen.

 

 

 

error: Content is protected !!