Triton junior draaibank

Mijn Triton junior draaibank heb ik al zo’n 10 jaar + in huis, maar eigenlijk heb ik er nooit echt iets mee gedaan.  Bij de machine heb ik alle tandwielen, een opspanplaat en een set omkeerbekken voor de 3-klauw.

Via de USA lathe club heb ik een CD met alle gegevens van deze draaibank kunnen bemachtigen.  Deze draaibank is zo rond 1935 in allerlei versies en onder allerlei merken te koop geweest, vooral in de USA.  De merken Sears en Triton zijn het meest bekend.

Onder de draaibank heb ik een motor bevestigd met een V-snaar en voor de motor heb ik een forward/reverse schakeling gemaakt.

Pas de laatste tijd heb ik de draaibank wat gebruikt en eigenlijk bevalt het me heel goed.  Tot nu gebruikte ik vooral mijn grote draaibank, maar voor klein werk is de Triton junior ook heel goed bruikbaar.

Inmiddels heb ik er wel een snelwisselaar op zitten voor de beitels,  een nieuwe snelspan-boorkop en een meedraaiend center aan de rechterkant in het vaste center, een goede set van allerlei beitels met wisselplaten enzovoorts.

Een grotere 3/klauw komt er aan, van 125mm.  Daar zit gelijk een schroef/opspanplaat bij.

Wat oude foto’s:

error: Content is protected !!