In de TA heb ik vanaf 2006 3 motoren gehad:
1) De oorspronkelijke TA motor die op de hoek van het onderblok bleek te zijn gescheurd;
2) Een ID19P langeslag onderblok dat ik verder heb samengesteld met de delen van de oorspronkelijke motor zoals TA kop, TA carterpan, enz.
De uiteindelijke DW langeslag motor, inclusief de ID kop, carburateur, spruitstuk, carterpan en aangepaste (=ingekorte) krukas.
-
1) Het oorspronkelijke TA onderblok
-
2) Het ID19P onderblok
-
Het DW blok met ingekorte krukas
Hieronder zie je hoe ik bij optie 2) de TA kop, carterpan, oliepomp, nokkenas, stoterstangen, waterpomp enzovoorts heb gebruikt om met het ID19P blok weer met de Traction te kunnen rijden.
Boven zie je de eerste vervangingsmotor die zo’n 4 jaar in mijn TA heeft gewerkt. Het is een ID19P motor die zonder meer paste in mijn Traction. De kop heb ik overgezet van de Traction motor, de nokkenas ook. Jammer genoeg was van dit blok de oliedruk bij warme motor naar mijn beleving te laag om betrouwbaar te rijden. Waarschijnlijk toch te veel gesleten. In onderstaande foto zie je dit blok met de TA-kop erop en met de 3-bak eraan gemonteerd. Update 3-2021: Nadat ik in dit blok de juiste (SAE30) motorolie heb gedaan, bleek het probleem met oliedruk ook bij warme motor geheel verdwenen!
Bij optie 3), dus de tweede motor die ik samen met de 4-versnellingsbak kocht, een DW motor, moest de krukas worden ingekort omdat ik de trillingsdemper eraf wilde hebben, zie onderstaande foto’s:
-
3) Het DW blok
Boven: Krukas van de DW motor in de draaibank
Boven: Het rechterdeel is al behoorlijk afgedraaid, schroefdraad is al gesneden net rechts van de (om te passen teruggeplaatste) nokkenastandwielen en het restant rechts van het draad kan er nu afgesneden worden.
Boven: Gelijk de oliepomp gereviseerd met nieuwe tandwielen

En de aluminium carterpan die tijdens het vervoer was gescheurd vervangen door een exemplaar dat ik nog had liggen.. Deze carterpan heb ik later gerepareerd met aluminium soldeer [LINK].
Bijna klaar voor de testrun, je kan ook hier goed zien dat het geen TA kop is, alleen maar een uitlaatspruitstuk aan deze kant. Dit blok was perfect, zowel qua compressie als qua oliedruk. Ook bij warme motor prima! Onder dit blok is weer een aluminium carterpan geplaatst zodat de oorspronkelijke oliepomp weer kon worden gemonteerd.

Hier kun je goed zien waarom het balanswiel eraf moet bij een traction avant: De achterste motorsteun zit op het deksel van de nokkenas-distributie, dat wordt een beetje lastig om dat allemaal te verbouwen met behoud van het balanswiel..


DW motor
- bouwjaren: 3/1963-8/1965
- boring: 78 mm
- slag: 100 mm
- inhoud: 1911 cc
- kenmerken: 3 hoofdlagers op de krukas, licht bollende zuigers, balanswieltje op de distributiezijde, inwendig inlaatspruitstuk, typeplaatje aan de carburateurzijde;
- toegepaste carburateurs: Weber
- door Citroen opgegeven vermogen: 83 pk (sae) 61 kW
- gemonteerd in; DS handgeschakeld, ID Break en ID Export (volgens De Serres)








