Waterpomp vervangen van mijn Citroën ID20 cabrio (1970)

Juli 2019: Ik merkte dat er af en toe een klein beetje koelvloeistof onder de wagen lag, na het parkeren.

Dus op zoek naar de oorzaak. en uit voorzorg gelijk het waterpomphuis, thermostaat, onderste slangen en de waterpomp  vervangen.

Ook alle pakkingen vervangen, de oppervlakken vlak schoongemaakt, alle slangen optisch gecontroleerd enzovoorts.

Na de montage de wagen eerst droog afgeperst en een nacht onder druk laten staan.  Geen lekkage.  De actie lijkt geslaagd.

Update 3-2021: Na deze actie blijkt dat er nog steeds een beetje koelvloeistof onder de wagen ligt wanneer ik een stuk heb gereden en de wagen daarna een nacht heeft stilgestaan.  Tijdens het rijden lijkt de wagen niets te verliezen.

Het lijkt erop dat de wagen bij het afkoelen zoveel druk in het koelsysteem opbouwt dat er lekkage ontstaat die niet ontstaat tijdens het rijden. Mogelijk heeft het uitzetten en krimpen van de motordelen hiermee te maken en veroorzaakt dit door de krimp na het rijden de extra druk. Kennelijk is de dop van de radiateur niet de oplossing voor dit probleem. Deze dop zou bij een bepaalde druk moeten openen en een deel van de gecomprimeerde lucht bovenin de radiateur  laten ontsnappen.  Dat dit in principe wel werkt is duidelijk omdat de vangbeker onderaan het overdruk slangetje dat bij de radiateurdop is gemonteerd, wel koelvloeistof opvangt wanneer ik de radiateur iets te veel heb afgevuld.

Ondertussen heb ik een overdruk vaatje besteld om in het koelcircuit op te nemen zodat de druk beter kan worden gecompenseerd,  en een mechanische drukregelaar en -klep om dit systeem in te regelen op een prettige maximale druk.  Ik hoop dat hiermee het koelsysteem niet meer lekt.

[Best_Wordpress_Gallery id=”33″ gal_title=”Waterpump and -housing renewed ID/DS”]

error: Content is protected !!