Toolmania WBM-16LV Kolomfrees met X-Y-Z1 en Z2 uitlezing

Ga naar de CNC-ombouw van mijn Toolmania WBM16LV kolomfrees

Na lang zoeken dus toch uiteindelijk mijn heeel oude kolomboormachine vervangen voor een klein model kolomfrees van Toolmania.  Ik had de laatste die nog beschikbaar was van deze serie.

De oude kolomboormachine, gaat in de erfenis! -)

Het is een model WBM-16LV met een indirecte riem-aangedreven  spindel met een vario motor van 750 Watt.  Ook bij laag toerental zit er nog behoorlijk wat kracht op de motor.

Dit model is eigenlijk grotendeels een standaard model maar met een krachtiger motor,  met een klein LCD voor de Z-beweging van de 50mm Z-handbediening en met een breder bed.

De werkruimte is bij deze kolomfrees:  X:330mm , Y:140mm  en Z:180 mm

De spindel heeft MC2 opname met een trek/schroef van 10mm.  Daarmee valt een frees, boor of kop er tenminste nooit uit.

De standaard levering van Toolmania van de WBM16LV, in gebruik met een boor in de standaard geleverde boorkop en een stuk ijzer in de klem
Met de twee schroeven stel je de speling. Niet te vast en net los genoeg om soepel te draaien zonder speling. Nastellen kan later altijd weer, wanneer het nodig is.

Naast de aanschaf van gereedschap merk ik altijd dat je minimaal de aanschafwaarde van je gereedschap nodig hebt aan verbruiksmateriaal en aanvullende hulpmiddelen.  Zo ook bij de kolomfrees.  Alleen al de glaslinealen, spantangen, frezen, CNC ombouw,, gasveer, houders voor op de tafel, indexer enzovoorts kosten samen veel meer dan de kosten van de aanschaf van de kolomfrees.

Ik heb de standaard meegeleverde tandkrans 1-16mm boorkop gelijk vervangen voor een standaard handmatig te openen boorkop van 1-13 mm.  Maar eigenlijk werk ik alleen maar met de vaste spindelopnemers, spantangen en de vaste pasbussen voor zowel frezen als boren.

De bijbehorende spullen zoals een ER-25 spantanghouder met 15 spantangen, kotterfrees MC2 enzovoorts zijn van HBM.

Ja kan hier mooi de X- glaslineaal zien, voor op de X-slede gemonteerd. De X-opnemer is op de Y-slede gemonteerd.   Links onder het bed zie je de glaslineaal van de Y-as gemonteerd zitten op de voet van de kolomfrees. Links daarvan zit (buiten het zicht) de Y-opnemer die met een beugel aan de Y-slede is gemonteerd.

De tafel heb ik X en Y nagesteld en het wiel van rechts naar links verplaatst.

De verticale kolom heb ik ook nagesteld en weer heel goed vastgeschroefd.

Naast het ombouwen naar CNC heb ik 3 glaslinealen gemonteerd van resp. 170 (1x) en 370 (2x).  Omdat mijn oude weergavemodule niet werkte met de bestelde glaslinealen heb ik een passende nieuwe module besteld en gemonteerd, deze werkt met een LCD.

De kolomfrees met de OUDE weergavemodule

Voor het ombouwen van de kolomfrees naar CNC heb ik alles al voorbereid en alle spullen die ik niet op voorraad heb zijn besteld.

De kolomfrees ga ik vooral gebruiken voor het frezen van spiebanen en af en toe wat freeswerk aan houders van kogellagers en dergelijke.

De kolomfrees zal daarnaast gebruikt worden voor boorwerk en af en toe voor aluminium freeswerk, en dan is een CNC setup wel weer handig.  De CNC setup wordt identiek aan mijn Indymill.  Er komen Nema23 steppermotoren op  met 1:2 riemaandrijving voor X en Y en 1:3 aandrijving voor de Z-as. Ik ga proberen de handwielen samen te voegen met de tandwielen en daarna te hergebruiken zodat het mogelijk blijft handmatig te bedienen. De elektronica wordt weer wifi-based met Duet web-based controller en een cloned motherboard van Mellow (FLY) met 2209 stepper drivers.

De limit switches worden inductief: 2 stuks voor X, 2 stuks voor Y en 1 voor Z-top.

De Z-min (of Zero) wordt een tastermodule voor de toolbit, die op een vaste plek op de tafel kan worden gezet.  Het zou mooi zijn wanneer de kolom elektrisch geïsoleerd kan worden van de spindel zodat je echt op je werkstuk de zero instelling kan doen.  Dat ga ik nog uitzoeken.

Voor de Z-as heb ik een 600mm lange gasveer besteld, met een werkingsslag van 250 millimeter zodat de kolom gemakkelijker kan bewegen.

Voorbeelden voor anderen voor mijn CNC ombouw:

Dit wordt ongeveer mijn eigen oplossing, alleen gebruik ik 10mm basisplaat aluminium. En ik ga voor Nema23 motors. De setup wordt verder identiek aan dit voorbeeld voor X en Y.
Dit wordt mijn Z-setup. Een gasveer om de druk op motor en spindle te verkleinen en een vlakke plaat op de top van de kolom met een rieaandrijving en de Nem23 motor. . Ik ga voor 1:3 (72 tands op de spindle en 24 tands M3 op de steppermotor.). Als het allemaal past komt het handwiel weer bovenop.
Voorbeeld van de basisplaten met 10mm aluminium.

CategorieënCNC
error: Content is protected !!