Citroën ID20 cabrio 2021: De make-over deel 1 – het plan

Vandaag 1 september 2021 begonnen met de volledige make-over van de oorspronkelijk door Oord in 2016 naar cabrio omgebouwde Citroën ID20.

Dit was de wagen bij de (voor-) laatste spuitronde (primer) in 2018:

maar dan wordt het i.p.v. zwart deze keer grijs.

De exacte kleur ga ik later nog bepalen.

De wagen gaat qua buitenkant helemaal uit elkaar, alle plaatwerk gaat eraf en wordt waar nodig netjes strak gemaakt. De oorspronkelijke RVS Pallas wieldeksels komen er weer op, de plastic (2CV-) spaakdeksels gaan eraf.

Bijna alles los, alleen de beschermplaat onder de auto moet er nog af i.v.m. het spuiten.

De voorbumper is gedemonteerd en wordt gepolijst. De achterbumper wordt vervangen voor een nieuw gekochte verlengde cabriobumper, ook al helemaal gepolijst.

Het dak wordt helemaal opnieuw afgesteld en de afdekplaat van het dak wordt met Sonneland stof bekleed. De zwarte Sonneland bekleding van het deksel wordt met de typerende drukknoppen gemonteerd.

De originele Citroën ID kantelbare voorstoelen uit 1966 gaan naar de bekleder en er komt nieuw zwart leer op.

Alle losse delen worden van de wagen gehaald, daarna wordt de wagen strak gemaakt.  Eerst grof modelschuren, 2k primer erop, contrast spuiten, middelfijn schuren, fijn schuren en daarna naar de spuiter.

O ja, de airco gaat eruit.  Dat is bij een cabrio wel heel erg overbodig en daarbij kan ik gelijk de extra radiator van de airco die voor de koelwater radiateur zit verwijderen.  Dat scheelt weer in de originaliteit!

En die lelijke antenne achteraf gaat er ook gelijk af!  Ik heb nog een versterkte antenne liggen die aan de binnenkant van de voorruit komt. Aan de rechterkant.  Dat is nauwelijks zichtbaar en heel goed weg te werken qua bekabeling, en dichtbij de radio!  En deze antenne kan gelijk voor DAB+ worden gebruikt.

Na het spuiten kunnen eindelijk de tegen die tijd opnieuw beklede stoelen erin en kunnen alle nieuwe grijze NOS tapijtdelen worden gemonteerd.

De kofferbakbekleding kan er dan ook in, en daarna kunnen alle externe delen die eerder waren verwijderd en of zijn opgeknapt dan wel vervangen worden gemonteerd.

Specificaties: 4-cylinder in-lijn ID20 met 2.3 liter motor, tweetraps carburateur en originele elektronische ontsteking.  Airco (handbediend). Handbediend open dak.   4-persoons, 2-deurs uitvoering. LPG installatie op kenteken.  Laatste 2 jaar vernieuwd: Waterpomp, dynamo, hydrauliekpomp en benzinepomp (Allen uit voorzorg).

De bedoeling is de wagen in de lente van 2023 te koop aan te bieden, en zo weer plaats te maken voor een volgend project.

Een P1800S met bouwjaar 1970-1973 en overdrive zou een leuk idee zijn.

Of een mehari zelf bouwen met zo’n Franse nagemaakte mehari kit, misschien ook wel leuk om een 2CV te strippen, en dan met een vers chassis en de oude 2CV spullen de carrosserie van een Mehari op te bouwen.

Nou ja, zolang er nog benzine auto’s mogen rondrijden kan ik nog even door met de hobby…

Update 3 september 2021: De voorschermen helemaal leeggehaald, en alle teer en tectyl verwijderd.  Nieuw vervangingsplaat besteld (linker bevestigingsoog zat er een beetje op gebakken, wordt weer netjes gemaakt met een nieuw oog en een vervangingsplaat in het binnen scherm. . Ook de spatbordrand wordt hersteld.)

De koplamphuizen worden weer crèmekleurig, ze waren zwart.  Er zitten allemaal al nieuwe koplampspiegels in dus dat scheelt weer.

De voorschermen worden aan de binnen- en onderkant helemaal schoon gemaakt en daarna in de grijze hammerite gezet.

Aan de wielkast zijde komt een zwartkleurige beschermende polyester coating.  dat is naar mijn ervaring de enige manier om in ons natte land met allerlei steenslag en andere rommel op de weg de binnenkant te beschermen.

Achterin heb ik eerder al aftermarket aluminium modderbakken ter bescherming in de binnenschermen geplaatst.

De voorbumper heb ik helemaal gedemonteerd en er zijn vervangende (hele goede NOS) plaatdelen geregeld.  De luchthappers waren slecht en de rest van het bumper- verbindende plaatwerk was ook aardig slecht.

Oude plaatwerk tussen en achter de voorbumper
Herstelde luchthappers om in de voorbumper monteren

De nummerplaathouder wordt ook gelijk vervangen voor een NOS exemplaar. De onderkant van de nummerplaathouder is ook wat te dun geworden.

Overige montageplaten voor de voorbumper
Kentekenplaathouder en luchtroosters

De keienvanger had ik al veel eerder vervangen voor een polyester type, dus die gaat er wel vanaf maar deze gaat er ook weer gewoon onder nadat de onderkant is schoongemaakt, in de juiste kleur is gespoten (gelijk aan de body) en de beplating aan de onderkant een zwartkleurige antiroest behandeling heeft gekregen.

De motor en versnellingsbak, aandrijfassen, wielophanging en wiellagers worden gereviseerd deze winter, dus deze gaan er ook helemaal uit zodat ik overal goed bij het chassis kan.

Ik moet gelijk controleren of de draadbussen in het chassis waar de dubbele wielophanging aan zit gemonteerd nog goed zitten (halve voorbrug wordt dit ook wel genoemd) . 14 jaar geleden is één bus van de rechterkant opnieuw gelast, maar alleen aan de buitenkant omdat de motor er nog is zat.  Nu alles er toch uit gaat kan ik de inspectie op dit punt ook gelijk uitvoeren.

Na de voorschermen zijn de deuren aan de beurt.

Verlengen van de deuren is niet aan de orde, omdat de eerste modellen van Chapron ook met de originele maat van de voordeuren waren uitgevoerd.  Mooi excuus om dat bij mijn cabrio ook niet te doen. Qua instappen verbetert er ook niet zoveel.  Met de nieuwe oude stoelen met handle kunnen de rugleuningen gemakkelijk naar voren, als er al iemand achterin zou willen meerijden.  Bovendien is het naar mijn gevoel veel te veel werk om alle ruiten weer opnieuw te laten maken, de B-stijl verzetten zie ik op zich wel als mogelijk maar ook wel zonde om alles weer open te maken nu net alles mooi past.

HET SPUITWERK

Omdat spuiten een vak apart is, ben ik al lange tijd op zoek naar een professionele autospuiter in de buurt, zodat alles netjes wordt afgemaakt.

Ga naar deel 2 (Voorbereidingen)

Ga naar deel 3 (Afwerking).

error: Content is protected !!