BYD Atto 3- Gebruikerservaringen na 8000 km, april 2023

Uiteindelijk kan ik de gebruikerservaringen van mijn BYD Atto3 delen, na 8000 kilometers en 6 maanden gebruik.

Van mijn oorspronkelijke lijst met UPS en DOWNS   is veel gewoon blijven staan.  De zelfdenkende ruitenwisser zit er gewoon niet op en de dashcam ook niet. Maar- die heb ik inmiddles lekker wel, gewoon bij AliExpress een originele BYD dashcam besteld en gemonteerd, lees HIER!   Wat de ruitenwisser betreft heb ik inmiddels besloten dat ik dat ook zelf ga oplossen..

Android auto werkt in de Atto 3  perfect!

Mijn wagen (eerste lichting) heeft geen trekhaak homologatie MAAR voor gebruik met een fietsdrager is  de oplossing bij Burghof trekhaken gevonden. 

Mogelijk krijgen toekomstige ATTO 3 typen wel gelijk de trekhaak met een trekgewicht op het geboortekaartje van de wagen bijgeschreven.  Zoals het er nu (september 2023) voor staat lijkt het niet zomaar op de oorspronkelijke versie van de Atto 3 te komen omdat volgens de RDW de chassisbalken aan de achterkant van de auto niet voldoende sterk aan het middendeel van de carrosserie zijn bevestigd.  En mogelijk ook gemaakt zijn van onvoldoende dik en/of geprofileerde kokerbalken.

De ervaringen:

De wagen rijdt, veert, stuurt en remt naar mijn mening prima.

Zoals bij alle EV’s is het batterijpakket sneller leeg bij koud weer dan bij gemiddeld 20 graden.  Dat heb ik duidelijk gemerkt deze winter omdat ik maar zo’n 320 kilometer ver kon komen met de volle accu.  Terwijl ik nooit harder rijd dan 105 km/h  maar wel altijd snelweg rijd.

Nu het gemiddeld 11-14 graden is merk ik dat ik net iets zuiniger rijd dan de WLTP schatting van 420 km op een volle tank van ruim 60Kwh.  De meter op het dashboard geeft een verbruik van ca 14kwH per 100 km aan en ik rijd voornamelijk snelweg met 95 kmH maximale snelheid. Vaak plak ik met de ACC aan achter een voorligger die ca 96km/h rijd en dat is heel relaxed rijden. De ACC houd ik daarbij op 3 streepjes afstand.

Snelladen doe ik meestal bij Fastned en bij ca 20- 50% lege tank.

Dan is de accu in 20-25 minuten weer op +40-45% capaciteit.

De Atto3 laadt dan met 88kW ca 25 -30 kW bij in die 20-25 minuten en daarmee kun je weer ca 150-200 km rijden (mits rustig aan).

En terwijl de auto bijlaad heb ik ook wel weer behoefte aan koffie, dus gaat de laad-/ koffietijd weer snel voorbij.

Deze formule werkt voor ons reis- en rijpatroon prima.  Lijkt een beetje op vakantie met de motor, waar ik elke 200 km even de benen moet strekken en gelijk de tank volgooi.

Opmerkingen bij gebruik van de BYD Atto 3:

Over het gebruik van de wagen heb ik inmiddels wel wat opmerkingen:

Lane assist: Dit werkt op secundaire binnenwegen vaak niet echt bruikbaar.  De wagen blijft ‘zoeken’ tussen de linker- en rechter kant van de langsstrepen en stuurt steeds met schokjes bij.  Dat levert continue bijsturen op,  niet te vergelijken met normaal handmatig sturen.   Deze functie zet ik dus steeds uit wanneer ik de cruise control gebruik buiten de rechte wegen en de snelwegen.

Open dak: Onbruikbaar met geheel geopend dak, dit werkt alleen onder 80 km/h.  Het geraas van de wind zorgt voor een dusdanige last dat het dak bij mijn dan altijd dicht blijft.  Zelfs op de kierstand met het dakje iets omhoog in de eerste automatische stand is het boven 80 km/h ondoenlijk qua herrie, zeker met tegenwind of gedeeltelijke tegen/zijwind.  De navigatie en radio zijn i.i.g. dan niet meer goed te gebruiken.

Automatische stuurcorrecties:  Het was erg wennen, zeker dat het niet uit te schakelen is behalve elke rit opnieuw uitschakelen.  De stuurcorrecties zijn zoals ik heb gemerkt gebaseerd op reguliere wegen, met reguliere wegbelijning.  Op N-wegen in Nederland bestaan in onze omgeving (o.a. Kamerik, Kockengen enz.) wegen zonder middenstreep en onderbroken zijstrepen.  Als het verkeer op beide rijstroken zich aan de zijstrepen houdt kom je in botsing met elkaar, vanwege de beperkte wegbreedte.  Dus moet je net over de onderbroken strepen rijden, aan de rechterkant daarvan dus.  Dan kun je normaal langs de tegenligger rijden.  De wagen kan hier niet mee om gaan en corrigeert hardnekkig in linkse bochten de wagen terug naar de linkerkant.  Doordat het structureel door de wagen wordt gedaan ben ik er inmiddels aan gewend geraakt en schrik niet meer van deze correcties die ik direct weer corrigeer.  Tegenliggers schrikken er overigens zoals ik kan zien onderweg wel erg van.

Navigatie: de ME-MAPS navigatie heeft geen geïntegreerde functie met laadpunten voor de wagen.  Dat betekent dat ik op mijn telefoon moet zoeken naar (Fastned en/of Shell recharger) laadpunten, en dan deze op moet zoeken en als reisdoel moet instellen in de autonavigatie.  Gemiste kans wat mij betreft.  Als car android eindelijk beschikbaar is voor de BYD Atto3, gelijk maar alles overzetten vanaf de telefoon!  NB: Apple carplay is wel beschikbaar voor de Atto3 maar ik heb nou eenmaal altijd Android phones. UPDATE 2023-04-16: De navigatie van de Atto heeft (inmiddels?) wel degelijk een mogelijkheid om te navigeren naar het dichtsbijzijnde laadpunt, instelbaar op capaciteit, zowel langs de route als op snelste bereikbaar.  De laadpunten staan alleen niet in de route op het scherm. Je moet echt separaat zoeken.  Met uitzondering wanneer je onder 50km laadbereik komt: Dan wil de navigatie je graag als voorstel naar het dichtstbijzijnde laadpunt navigeren.

Airco/verwarmingsfunctie:   De warmtepomp verzorgt de airco/verwarming voor zowel het interieur als de accu.  Los van de wat ongelukkig opgezette bediening met touch screen na touch screen voordat je gevonden hebt wat nodig is, blijken de instellingen niet te werken.  Het instellen van een temperatuur leid niet tot het bereiken en vasthouden van die temperatuur en de instelling automatic werkt al helemaal niet automatisch.  De knop ‘defrost’ werkt wel maar geen van de functieknoppen onthoud de eerdere gebruiks-instelling.  Dat lijkt me erg vreemd.  Ik ben onderweg continue aan het bijsturen tussen erg heet en erg koud.  Pas na een half uur rijden kun je een min of meer stabiele temperatuur bereiken.  Waarom niet gewoon een temperatuurknop die het doet?  en een A/C knop die aan/uit aan kan zou ook beter zijn.  Wat overigens in ons klimaat erg belangrijk is en echt in de Atto 3 niet mogelijk is : DE instelling van de voorruit fan en daarbij ook de ontvochtigingsknop aan/uit.  Deze zijn er gewoon niet als knop of als setting.  Wat je dan moet doen om dit wel te bedienen:: De defrost knop indrukken en daarna elke keer alles handmatig instellen. temperatuur, voeten en/of body beluchting: alles kan alleen maar aan of uit en de ventilator kan alleen maar voor alle 3 de uitstroomopties TEGELIJK worden ingesteld.  Ik ervaar het als onwerkbaar.

Bij mijn eerdere auto’s was dit altijd beschikbaar, daarom begrijp ik niet wat hier aan de hand is: Heeft BYD ons vochtige en soms koude klimaat niet meegenomen in het ontwerp van de airco/warmtepomp bediening?

Het moet m.i met een software update op te lossen zijn, dus ik zal ook de importeur hierover informeren.

Nog een kleine extra opmerking over de warmte/koelinstallatie van de Atto3: : De temperatuur is niet instelbaar onder 16 graden, dan komt een LO in beeld.  Terwijl ik graag in de winter in een auto rijd die binnenin de wagen 10-14 graden is. Dan houd ik lekker mijn jas aan en de wagen voelt bij vorst als het binnen 10 graden is ook lekker warm aan. No problem.  Maar lager dan 16 graden is gewoon niet in te stellen.

UPDATE  met software upgrade V1.4 van 18 september 2023: Er is verbetering: Fijne oplossing zit er nu in want  je kan nu zelf de combinatie van lucht schakelen met elke combinatie van uitstroom op 1) de voorruit, 2) in de cabine en /of 3) naar je voeten!!  Temperatuur vasthouden is nu ook beter geworden.  Of onderstaand probleem inmiddels ook is opgelost weet ik nog niet, dat volgt nog.

Nawoord over de airco:  Na een rit van een uur parkeer ik de auto en als ik dan  ’s morgens na 5-10 minurten bij ca 10 graden buiten kom is de gehele autio beslagen, en het duurt best lang voordat je dan weer rijlklaar bent. Dit is volgens BYD een bekend probleem dat oplosbaar is door bij het parkeren even 2x de auto op en van slot te doen.  Heb ik geprobeerd maar lost het niet op bij mij. Zie de foto’s:

 

 

error: Content is protected !!