Van het gas af – vergelijkingsberekening tussen aardgas en electriciteit per 1-9-2022

De vergelijkingsberekening tussen aardgas en elektriciteit

Een m3 (kubieke meter) aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80% bij gebruikmaking van een  reguliere HR CV-ketel.

Een m3 aardgas kost gemiddeld op dit moment Eur 4.

Een kWh (kilowattuur) elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een reguliere omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%).

Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld op dit moment Eur 1.

Voor de vergelijking: Aardgas levert per m3 de gelijke energetische waarde van 8 kilowattuur elektriciteit.

Lees ook dit rapport: Vergelijking-aardgas-met-elektriciteit

In bovenstaand overzicht is duidelijk gemaakt dat de verhouding in energetische waarde tussen aardgas en elektriciteit een factor 10 op 1 is.

Vanwege de energetische omzettingswaarde van aardgas in een HR-ketel met een gemiddelde C.V. huisinstallatie, allebei van goede kwaliteit gaan we voor de vergelijking voor dit artikel uit van een energetische eindverhouding tussen aardgas en electriciteit van 8 op 1  (1 m3 aardgas = 8 kWh electriciteit).

De financiële berekening voor de vergelijking in energetische energie bij 1 m3 aardgas is dan als volgt bij een normwaarde van 1 m3 aardgasverbruik:

  • Eur 8 kosten electriciteit voor 8 kWh x Eur 1;
  • Eur 4 Kosten aardgas voor 1 m3 x Eur 4.

Je ziet dus dat aardgas voor verwarming theoretisch in financieel opzicht op dit moment nog 2 keer goedkoper is dan elektriciteit, wanneer je voor de electriciteit betaalt.  Salderen met zonnepanelen verandert de zaak.

Bovenstaande rekensom is natuurlijk erg afhankelijk van de geldende energieprijzen.

Het wordt wel extra gemakkelijk om over te stappen op elektriciteit wanneer je genoeg zonnepanelen hebt, en dat daarbij salderen nog steeds mogelijk is.

error: Content is protected !!