24V DC- & 230 Volt AC mini-windgenerator installatie

Aangeschaft om mee te experimenteren: Een mini windgenerator met 24V, 3 fasen en 400 Watt maximale opbrengst.  Inclusief regelaar om op een 24V accu aan te sluiten.

Daarachter komt de 24V DC naar 230V AC  2000 Watt , met het lichtnet gesynchroniseerde inverter.

Daarmee kan ik in huis alles aansluiten, behalve de grootverbruikers.  Verlichting is natuurlijk geen probleem, en de laptop voeden ook niet.  Voor de rest moeten we alles nog proberen, dat hoort ook zo bij een experimentele opzet.

De miniturbine komt op de nok van het dak met een verticale steigerbuis , tussen de huizen in en maakt geen herrie.  Het ontwerp van de Savonius turbine windvanger is daar op afgestemd.

 

Als test worden ook de 5 oorspronkelijke ‘schelp’-achtige rotorbladen gemonteerd, waarvan zowel geluid- als energieproductie wordt gemeten.

De 3-fase mini generator wordt met de regelaar (rechtsonder) geremd wanneer er te veel stroom wordt opgewekt…. . De montageplaat (rechtsboven) past op een 28mm buis en wordt aan deze buis gelast.  Dat past vervolgens in een steviger standaard diameter masttype.
De montageplaat voor de verticale mini savonius windvanger
Diameter van de montageplaat is ca 15 centimeter

De buitenpijp wordt verticaal op het dak net boven mijn Velux dakraam geplaatst , zo hoog mogelijk tegen de nokbalk aan,.

VOORBEELD van een mastinstallatie OP het dak. Dit wordt ook mijn manier van opstellen. De beugel is besteld.
Overzicht van het schuine dak met zonnepanelen en dakramen. Het gele vlakje geeft aan waar de dakbeugel voor de windrotor komt.

https://www.durasat.de/out/media/14473_DUR-line-Herkules_Produktinfo(3).pdf

De geaarde 3-fasekabel gaat door de mast door het dak naar binnen en de aarding van de mast en de gehele installatie komt rechtstreeks aan de al aanwezige aardinstallatie van de zonnepanelen.

De regelaar en de gesloten accu komt in de afgesloten beluchte CV ruimte op zolder.  Daar wordt de nieuwe windinstallatie aangesloten op de bestaande huisinstallatie, met een fasegestuurde omschakelaar.

De zonnepanelen (met een output aan 230V AC) gaan de 24V accu ook laden wanneer de windinstallatie onvoldoende oplevert en vice versa.

error: Content is protected !!